Get Adobe Flash player

Izelítő fotóinkból

Házassági AK - Barta Piroska és Farkas József 1902.10.26 Felnémeti Civilház teremhasználat 42.hét Tövisszuró gébics Fiatal lányok viselete az 1930-as évek vége felé Felnémeti zsiliphíd a zúgónál. Ravatalozó 09 Felnémeti gyerekek a micsurin kertben Fajcsák Attila: Rózsa nyílik - ötven felnémeti népdal Hamvas rétihéja
Jeles Teréz 1955-ben Csengerújfaluban született. 1970 óta él Felnémeten.
10 éve kezdet festeni, autodidakta módon tanulta meg az ecset kezelést. Az egy évtized alatt több száz képet festett és számos kiállítása volt.
Jeles Teréz: “A realista ábrázolás áll hozzám legközelebb.Szeretem ha képeim nem szorulnak magyarázatra.
Autodidakta módon képzem magam azt vallom, a festészetet soha nem lehet megtanulni. Nem tartom magam művésznek,csupán egy olyan embernek aki képekben fejezi ki magát. Munkáim témája az örök természet ,az évszakok hajnalok színei pompái a virágok illata, számomra mind egy lefojtott ön vallomás. Festői hitvallásom,az őszinte tisztelet, és szeretet az természet iránt.”

A természet csodálatos arca bontakozik ki a “Szép a Mátra, szép a Bükk” című kiállításon, mely a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár galériájában látható. Dr. Lőkös István irodalomtörténész mutatta be Jeles Teréz festményeit.

Az ecset, a festék és a természet. Mindezek a kellékek Jeles Teréz világának elengedhetetlen részei, ezekkel varázsol a művésznő.
Dr. Lőkös István irodalomtörténész a személyes élményeket visszatükröző képek kapcsán, Jeles Teréz életútját boncolgatta, hogyan vezetett a művész útja a Nyírségtől Egerig. Jeles Teréz, a beregi táj népművészetét közelről, gyermekként ismerte meg. Az erdők, a hegyek világát azonban már a Mátra és a Bükk jelenti, hiszen régóta él itt ezek közelségében.

Az itt látható gyűjtemény, az autodidakta művész eddigi munkásságából válogat, a Bükk és a Mátra tájainak ellesett szépségét közvetíti.

A kiállított képekkel kapcsolatban Lőkös István a régi esztétikai igazsággal közelítette meg a tárlatot: „szép az, ami érdek nélkül tetszik”

Jeles Teréz művészetét a fák, növények, a táj és csendéletek jelentik. A természet ábrázolása, megragadása, azon a szűrőn keresztül, amit az alkotó szemléletmódja jelent. A hagyományos képi ábrázolás eszközeivel dolgozik, nem kedveli az absztrakt módszereket. Elmondása szerint, valamennyi munkája belső indíttatású, a képek a gondolat erejéből születnek. Igyekszik úgy megalkotni a képeit, hogy azok ne szoruljanak magyarázatra. Szeretné érzékeltetni a természet szeretetét, s a rácsodálkozást megosztani másokkal, így vallott magáról, a feltűnést kerülő festőművész.

Forrás: http://www.egriszin.hu/

“Én szeretném mondani mindenkinek, hogy a természet ránk van bízva, hogy megőrizzük ilyen csodálatosnak, hiszen elkísér minket a születésünktől a halálunkig, és vigyáznunk kell rá, hogy unokáink is gyönyörködhessenek benne.”

Jeles Teréz.

Megosztás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Naptár

2018. november
H K S C P S V
« okt    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Heves megyei Hírlap

Időjárás