Get Adobe Flash player

Izelítő fotóinkból

Búbosbanka Felnémeti iskola 1960 Fajcsák Attila: Rózsa nyílik - ötven felnémeti népdal Felnémeti férfiak Noé szőlője Felnémeti modellező pálya építésének kezdete 1970-es évek vége Heves Megyei Hírlap 1992. január 21.; kedd Felnémeti Civilház teremhasználat 37.hét Fajcsák Attila: Rózsa nyílik - ötven felnémeti népdal Kender fonás (rokkával)
Jeles Teréz 1955-ben Csengerújfaluban született. 1970 óta él Felnémeten.
10 éve kezdet festeni, autodidakta módon tanulta meg az ecset kezelést. Az egy évtized alatt több száz képet festett és számos kiállítása volt.
Jeles Teréz: “A realista ábrázolás áll hozzám legközelebb.Szeretem ha képeim nem szorulnak magyarázatra.
Autodidakta módon képzem magam azt vallom, a festészetet soha nem lehet megtanulni. Nem tartom magam művésznek,csupán egy olyan embernek aki képekben fejezi ki magát. Munkáim témája az örök természet ,az évszakok hajnalok színei pompái a virágok illata, számomra mind egy lefojtott ön vallomás. Festői hitvallásom,az őszinte tisztelet, és szeretet az természet iránt.”

A természet csodálatos arca bontakozik ki a “Szép a Mátra, szép a Bükk” című kiállításon, mely a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár galériájában látható. Dr. Lőkös István irodalomtörténész mutatta be Jeles Teréz festményeit.

Az ecset, a festék és a természet. Mindezek a kellékek Jeles Teréz világának elengedhetetlen részei, ezekkel varázsol a művésznő.
Dr. Lőkös István irodalomtörténész a személyes élményeket visszatükröző képek kapcsán, Jeles Teréz életútját boncolgatta, hogyan vezetett a művész útja a Nyírségtől Egerig. Jeles Teréz, a beregi táj népművészetét közelről, gyermekként ismerte meg. Az erdők, a hegyek világát azonban már a Mátra és a Bükk jelenti, hiszen régóta él itt ezek közelségében.

Az itt látható gyűjtemény, az autodidakta művész eddigi munkásságából válogat, a Bükk és a Mátra tájainak ellesett szépségét közvetíti.

A kiállított képekkel kapcsolatban Lőkös István a régi esztétikai igazsággal közelítette meg a tárlatot: „szép az, ami érdek nélkül tetszik”

Jeles Teréz művészetét a fák, növények, a táj és csendéletek jelentik. A természet ábrázolása, megragadása, azon a szűrőn keresztül, amit az alkotó szemléletmódja jelent. A hagyományos képi ábrázolás eszközeivel dolgozik, nem kedveli az absztrakt módszereket. Elmondása szerint, valamennyi munkája belső indíttatású, a képek a gondolat erejéből születnek. Igyekszik úgy megalkotni a képeit, hogy azok ne szoruljanak magyarázatra. Szeretné érzékeltetni a természet szeretetét, s a rácsodálkozást megosztani másokkal, így vallott magáról, a feltűnést kerülő festőművész.

Forrás: http://www.egriszin.hu/

“Én szeretném mondani mindenkinek, hogy a természet ránk van bízva, hogy megőrizzük ilyen csodálatosnak, hiszen elkísér minket a születésünktől a halálunkig, és vigyáznunk kell rá, hogy unokáink is gyönyörködhessenek benne.”

Jeles Teréz.

Megosztás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Naptár

2018. szeptember
H K S C P S V
« aug    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Heves megyei Hírlap

Időjárás